Casa visurilor mele are certificat clasa energetică A

    România încearcă din răsputeri să ajungă la nivelul celorlalte ţări şi uneori încearcă dar nu prea reuşesc (vezi legea fumatului în public), însă un lucru pe care l-a făcut bun a fost introducerea obligativităţii certificatului energetic.
    Termenul acesta l-am întâlnit în urmă cu vreo doi ani, la prima noastră tranzacţie imobiliară. Agenţii nostri, mai bine pregătiţi ca mine, au ştiut exact despre ce e vorba, însă mie mi-a lăsat multe semne de întrebare, motiv pentru care m-am informat. Deoarece majorităţii proprietarilor le lipsea acest certificat energetic, mă aşteptam să fie ceva opţional, o cerintă în plus a sucursalelor bancare care oferă credite pentru achiziţionarea locuinţelor, dar nu, obţinerea acestuia este obligatorie pentru orice tranzacţie imobiliară. Atunci de ce domnii proprietari nu şi-au făcut încă? Dezinformare, dezinteres? Avantajul clientului a fost că a apelat la o agenţie imobiliară şi noi am ştiut să îndrumăm vânzătorul către o firmă specializată care eliberează certificatul energetic în mai puţin de 24 de ore.
     
logo_Avizez-ENERMED IMPEX SRL


 Enermed Impex SRL este formată din experți în certificare energetică, audit energetic și termografie în construcții, cu mulți ani de experiență în domeniu. Aceştia eliberează certificate energetice pentru orice fel de clădire: spaţii comerciale, apartamente, hoteluri, farmacii, spitale, case, etc, şi dispun de programe perfomante pentru calculul acestora.  Această companie preţuieşte timpul clienţilor, aşa că eliberarea certificatului va fi în mai puţin de 24 de ore. iar echipa lor de doctori ingineri se vor asigura că serviciile pe care le primiţi sunt de calitate.

     Ce este un certificat energetic? 
  
   Certificatul energetic este un document evaluator care cuprinde informaţii despre eficienţa energetică  a unei clădiri, respectiv încadrarea acesteia în clasa energetică corespunzătoare. Cantitatea de energie pe care o consumăm la iluminarea, încălzirea sau producerea apei calde menajere inerferează cu datele de pe actul final. Certificatul energetic, denumit oficial Certificat de performanţă energetică, are doi indici principali: clasa energetică şi nota energetică.
   Clădirile se clasifică în 7 clase energetice, de la A(cea mai eficientă) până la G, iar nota energetică între 1 şi 100, 100 fiind nota cea mai bună. 

pret-certificat-energetic avizez proba superblog

  Ce acte sunt necesare pentru obţinerea unui astfel de certificat? 

   Pentru eliberarea certificatului, auditorul va avea nevoie de următoarele documente:
- cartea funciară sau actul de proprietate;
- fişa cadastrală a apartamentului;
- plan situaţie privind încadrarea clădirii în funcţie de punctele cardinale;
- detalii privind termopanele, instalaţia de încălzire, detalii constructive: terasa, pereti, pod, pardoseala, etc;
- anul construcţiei imobilului;
    De asemenea, auditorul va trebui să vizioneze clădirea pentru a efectua măsurările necesare şi a finaliza analiza.

  Cât costă certificatul energetic şi în cât timp se eliberează?

    Preţul diferă în funcţie de suprafaţa locuinţei vizate:
  • apartament 1 camera (garsoniera): 130 lei;
  • apartament 2 camere: 150 lei;
  • apartament 3 camere: 160 lei;
  • apartament 4 camere: 170 lei;
  • apartament 5 camere: 180 lei;
  • casa/vila, spatii comerciale sau alte destinatii: negociabil in functie de suprafata si complexitate.
    Deşi în mod normal elibererea unui astfel de certificat poate dura până la o săptămână, cei de la  Enermed Impex SRL îl eliberează în maxim 24 de ore. În cazul unei vânzări, costurile sunt plătite integral de către vânzător.

   Vorbesc din experienţă atunci când spun că acest certificat a cântărit mult în favoarea sau defavorea achiziţiei unui imobil. Au picat câteva tranzacţii imobiliare deoarece,  să fim serioşi, cine si-ar dori să achiţioneze un apartament care va fi greu de întreţinut? Cred că toţi visăm la o casă la care să nu ne fie frică să deschidem plicurile facturilor deoarece ştim că vom lăsa mai bine de jumătate de salariu  la ghişeu. 

  Eu m-am gândit deja cum ar arăta casa visurilor mele şi mi-am făcut câteva planuri pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică a acesteia. Fie că voi cumpăra un apartament sau voi construi o casă, cu siguranţă mi-aş dori sa fie de o clasă energetică superioară. În cazul în care voi cumpăra un apartament, primul pas pe care l-aş face ar fi schimbarea tâmplăriei exterioare; aş opta pentru sticlă tripan deoarece are o rezistenţă termică mai mare. Un alt pas important este izolarea termică a locuinţei, iar conform specialiştilor, conform normelor actuale, grosimea minimă la pereţii exteriori este de 10 cm iar la acoperiş de 20 cm. 
    Aceste mici detalii chiar fac diferenţa iar cel mai bun exemplu l-am trăit atunci când locuiam la părinţi; când am renovat am decis să izolăm tavanul cu vată minerală şi să punem plăci de rigips. Dezavantajele faptului că locuiam la etajul 4 erau căldura infernală prin care treceam vara şi frigul pe care îl trăgeam iarna, dar ambele s-au rezolvat prin izolarea tavanului şi a balconului. De asemenea, parchetul cu polistiren extrudat ca bază a ajutat foarte mult la termoizolaţia apartamentului. 
    Alte metode prin care poţi reduce consumul energetic este prin utilizarea becurilor economice, acestea au o durată de viaţă mai lungă decât a becurilor normale şi preţul lor un pic mai mare se amortizează cu timpul. Lămpile cu senzor de mişcare sunt de ajutor mai ales uitucilor care obişnuiesc să lase mereu becurile aprinse pe balcon sau în debara. De asemenea, achiziţionarea electrocasnicelor clasa A, A+ sau A ++, au un impact masiv la factura energiei electrice. Practic, acestea fac acelaşi lucru ca toate celelalte produse din "breaslă" doar că o fac consumând mai puţină energie. In rest, nu ne mai rămâne decât să încercăm şi noi să facem economie prin stingerea televizorului atunci când dormim, închiderea monitorului atunci când plecăm, scoaterea încărcătoarelor din priză, stingerea luminilor în camerele în care nu avem treabă, etc. Toate aceste soluţii duc către acelaşi rezultat, creşterea eficienţei energetice a locuinţei tale şi implicit scăderea facturii la lumină.
     Sunt sigură că aceste informaţii vor fi de folos viitorilor proprietari dar şi celor care deţin deja un imobil, vor da de gândit şi probabil schimba câte ceva în gândire şi în viitoarele achiziţionări de produse. 
     


*** Această postare a fost scrisă pentru Superblog, ***

2 comments

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Prețul unui certificat energetic poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea imobilului, complexitatea construcției și localizarea acestuia. De obicei, prețul poate fi influențat și de cererea pe piață și de competitivitatea dintre furnizorii de servicii de audit energetic. Este important să obțineți oferte de la mai mulți furnizori și să comparați costurile și calitatea serviciilor oferite pentru a lua cea mai bună decizie.

    ReplyDelete